Gasgestookt

Gashaarden (gesloten verbranding Gasgestookt

Omdat hier gebruik wordt gemaakt van een concentrisch kanaal (pijp in pijp) gelden er andere eisen. Ten eerste hoeft het kanaal niet persé verticaal te zijn maar kan men ook horizontaal via een buitenmuur aansluiten. Vaak zijn lengtes tot circa 3 meter horizontaal toegestaan. Indien horizontaal aansluiten niet mogelijk is kan men ook verticaal gaan. Vanaf circa 1 meter heeft men al voldoende trek opgebouwd. Lengtes tot circa 12 meter zijn vaak mogelijk. Ook hoeft de pijp hier niet boven de nok van het dak uit te komen wat bij houthaarden wel noodzakelijk is. Bij woningen zonder schoorsteen kan je op deze manier toch een mooie haard plaatsen. Ook liggen de kosten vaak veel lager dan het laten metselen van een schoorsteen. NUOVO haarden kan u adviseren over alle mogelijkheden. Gasgestookt

Openhaarden, houtkachels en gashaarden (open verbranding).

Deze toestellen hebben allemaal een verticaal afvoerkanaal nodig. Het doel is te zorgen voor een snelle afvoer van de hete verbrandingsgassen, de omgeving isoleren en beschermen tegen de hete rookgassen. Rookkanalen zijn er in diverse soorten. Dit kan zijn; een gemetselde schoorsteen, een keramisch rookkanaal of een afvoerpijp (meestal van RVS). In alle gevallen geldt dat er geen direct contact mag zijn met brandbare vloeren, vloerdelen of decoratieve wandelementen. Verder moet een rookkanaal voor dit soort haarden zo weinig mogelijk bochten bevatten en zeker geen bochten van meer dan 45 graden. Bochten verslechteren de goede trek en bevorderen de afzetting van teer- en roetresten aan de binnenkant van het rookkanaal.

Wilt u warmte èn sfeer in huis combineren met gemak? Dan kiest u voor een gasgestookt ofwel een gashaard. Met één druk op de knop steekt u uw haard aan.

Element4 SKY MKII

Sfeer door natuurlijk vlammenspel

De sfeer die een haard uitstraalt, wordt voor een belangrijk deel bepaald door het vlammenspel. De moderne haard op gas produceert vlammen die net zo natuurlijk ogen als die van een houtgestookt vuur.

Gasgestookt met afstandsbediening (via app of domotica)

Uw gasgestookte toestel aansteken, reguleren of uitdoen? Het is met de afstandsbediening net zo makkelijk als een tv aan- of uitzetten. Hout sjouwen? Een aslade legen? Niet met een gashaard. Uw genieten heeft geen keerzijde. Vrijwel alle gashaarden kunnen tegenwoordig ook met een mobiele telefoon of tablet (app-bediening) bediend worden of aan het domotica systeem worden gekoppeld. Geen losse afstandsbedieningen meer.

Gesloten verbrandingssysteem

Kiest u voor een gasgestookt toestel met een gesloten verbrandingssysteem, dan hebt u niet altijd een gemetselde schoorsteen op het dak nodig. Een eenvoudige doorvoer in dak of gevel is vaak genoeg. Daarlangs worden verbrandingsgassen afgevoerd en verbrandingslucht aangevoerd. Per situatie moet natuurlijk wel aan bepaalde voorschriften worden voldaan.

Warmte en sfeer in huis zonder keerzijde
Een gashaard met gesloten verbranding: geschikt voor de meeste woonkamers

Geen schoorsteen en toch genieten van warmte en een sfeervol vlammenspel? Dat kan als u kiest voor een gashaard met gesloten verbranding. Vraag Nuovo naar de mogelijkheden.

DRU Maestro 75 Eco Wave

Rookgassen gasgestookt

Rookgassen van de gashaard worden via de binnenbuis van een concentrisch kanaal afgevoerd. Verbrandingslucht wordt  tussen de binnen- en buitenbuis  aangevoerd. Voor een gashaard met gesloten verbranding hebt u alleen een eenvoudige muur- of dakdoorvoer nodig. De haard of kachel is voor de luchtvoorziening dus totaal afgesloten van uw woonkamer.

Sfeerhaard met gemak

Hebt u een woning met mechanische ventilatie of een open keuken met afzuigkap? Ook daarin past deze sfeerhaard heel goed. En dat met een rendement van al snel meer dan 70 procent!

Lage energiewoningen en een gesloten systeem

Ook hier zijn deze systemen ook geschikt voor. De vermogens van de gashaarden kunnen op verschillende manieren met 40% minder rendement branden, terwijl er nog steeds een mooi vuur is. TIP: Laat u bij de aankoop ook adviseren over het vermogen van de haard.

Alle voordelen van een gashaard met gesloten verbranding op een rij:

  • Hij is makkelijk in gebruik.
  • Hij geeft een aangename warmte.
  • Hij geeft uw woonkamer extra sfeer.
  • Hij kan in veel woonkamers geplaatst worden.
  • U hebt geen bouwkundige schoorsteen nodig.
U heeft niet veel nodig om te kunnen genieten van een gashaard met gesloten verbranding
Een gashaard met open verbranding: charme met veiligheidsbeperkingen

Een open vuur heeft veel charme. Het is heerlijk om even ontspannen in de vlammen te staren. Maar een gashaard met open verbranding kent ook beperkingen.

sfeer schouw
Charme van open vuur gasgestookt

Een gashaard met open verbranding geeft de charme van een open haard, zonder dat u steeds het haardhout hoeft aan te vullen. Deze haard haalt de verbrandingslucht uit het vertrek waarin hij staat.

Open haard op gas vergt schoorsteen en vaak een ventilator

Zo’n open haard op gas mag in Nederland niet zonder meer in elke woning geplaatst worden. Het Bouwbesluit heeft hieraan een strikte regelgeving verbonden. Vaak moet een pijp worden aangelegd van buiten tot vlakbij de open haard op gas. Dit om voldoende verbrandingslucht aan te voeren. Ook is in de meeste gevallen een (verticaal) afvoerkanaal met een rookgasventilator nodig om er zeker van te zijn dat de rookgassen daadwerkelijk worden afgevoerd. Het rendement van een open systeem ligt op circa 15 procent. Een open gashaard is dus puur voor de sfeer en de gezelligheid, niet voor de warmte!

Open verbranding of toch gesloten?

Hebt u een huis met mechanische ventilatie of een open keuken, dan is een gashaard met gesloten verbranding aan te bevelen. Wilt u toch erg graag genieten van het open vuur, dan is Nuovo altijd bereid om bij u thuis te beoordelen wat de mogelijkheden zijn.

De open gashaard geeft sfeer en gezelligheid maar geen rendement
Een vrijstaande gaskachel in moderne en klassieke uitvoering

Een losgeplaatste gaskachel op pootjes of op een sokkel is een blikvanger in uw woning. Bij Nuovo is er een ruim assortiment aan vrijstaande gaskachels in vele varianten.

DRU Passo Eco Wave

Gaskachel met comfortabele stralingswarmte

De vrijstaande gaskachel is vrijwel altijd voorzien van een glazen front. Dat biedt ruim zicht op het vlammenspel. Omdat de kachel niet is ingebouwd, geeft hij rondom een comfortabele stralingswarmte af. Gaat u voor een klassieke gaskachel? Of prefereert u juist een moderne gaskachel? Dit toestel is leverbaar in verschillende uitvoeringen. Ook kunt u het vermogen kiezen dat past bij uw situatie.

Open en gesloten verbranding

Een losgeplaatste kachel kunt u krijgen met een open verbranding èn met een gesloten verbranding. Bij een kachel met open verbranding hebt u een (verticale) afvoerpijp via het dak nodig. Bij een kachel met gesloten verbranding kunt u ook werken met een muurdoorvoer.

Omdat geen bouwkundige werkzaamheden nodig zijn, is een losstaande gaskachel vaak eenvoudiger geplaatst dan een ingebouwde gashaard.

De vrijstaande gaskachel geeft rondom een comfortabele stralingswarmte af
De inbouwhaard gasgestookt

Met een op gas gestookte inbouwhaard maakt u van de schouw in uw woonkamer weer de stijlvolle bekroning van uw stookplaats. Zoals het vele generaties voor u al is geweest.

True Vision RUSTICA

Inbouwhaard op meer plekken mogelijk

De inbouwhaard op gas is eenvoudiger te installeren, ook op plaatsen waar dit eerst onmogelijk leek.

Open of gesloten gasgestookt

Bij Nuovo kunt u kiezen uit een open en een gesloten variant. Klik op een van de onderstaande links voor meer informatie.

Een gasblokkenvuur: optimaal gemak in uw open haard

Hebt u een open haard? Geniet u nog steeds van de charme daarvan, maar bent u het slepen met houtblokken of het schoonmaken van de aslade moe? Dan is een gasblokkenvuur in uw open haard de ideale oplossing.

Keramische houtblokken

Een gasblokkenvuur bestaat uit een set natuurgetrouw nagemaakte, keramische ‘houtblokken’. Tevens zijn er diverse accessoires zoals keramische dennenappels en schors te verkrijgen  Zij onttrekken de brander, het gasregelblok en de gasaansluiting aan uw zicht. Veelal worden deze elementen weggewerkt in de bestaande aslade. Welke afmeting open haard u ook hebt, uw SVG-detaillist kan u altijd een gasblokkenvuur adviseren dat daarin perfect past.

Vlammenspel zelf reguleren

Net als bij een gewone open haard kunt u ook bij het blokkenvuur het vlammenspel zelf reguleren. U hebt daarbij de keuze uit handbediening, afstandsbediening of een variabele regeling van de gasvlam. De ontsteking kan zowel handmatig of automatisch plaatsvinden dmv een afstandbediening, telefoon of tablet (app-bediening) of domotica. Met een gasblokkenvuur in uw open haard kiest u voor optimaal gemak. Uw SVG-detaillist kan u een gasblokkenvuur leveren voor aardgas en propaangas. Een goede balans tussen verse lucht toevoer en het rookkanaal is bijzonder belangrijk bij dit systeem, omdat anders zuurstof uit de ruimte wordt gebruikt voor de verbranding. Kijk hiervoor verder onder luchttoevoer.

De charme van een open haard met het gemak van een gaskachel
FAQ gasgestookt

Ja, voor een goede gasverbranding is altijd een afvoerkanaal nodig. Bij een gesloten verbrandingssysteem is dit gecombineerd met de luchttoevoer, waarbij de luchtaanvoer en de rookgasafvoer gescheiden van elkaar door 1  concentrisch kanaal worden gevoerd. Dit type haard beïnvloedt daardoor niet het leefmilieu in de ruimte waarin de haard of kachel staat opgesteld.

Bij verbranding van hout komt meer warmte vrij dan bij verbranding van gas (hogere calorische waarde). Dit wil niet zeggen dat een gashaard niet meer warmte kan geven dan een houthaard. De capaciteit hangt af van de hoeveelheid brandstof die je verbrandt.

Nee, deze bestaan niet. Een gashaard is of altijd open of hij is altijd dicht, tijdens het gebruik van de haard kun je deze dus nooit openen (bij een dichte gashaard) of afsluiten (bij een open gashaard).
gasgestookt gasgestgestookt gasgestookt gasgestgestookt gasgestookt gasgestgestookt gasgestookt gasgestgestookt gasgestookt gasgestgestookt