Haardhout

Haardhout mag maar 15% tot 20% vocht bevatten

Stoken met hout wint in Nederland weer aan populariteit. Zowel voor sfeerverwarming als voor bij- of hoofdverwarming. Het Haardhout moet aan bepaalde eisen voldoen om goed te zijn voor de haard, het milieu en de portemonnee.

nuovo stooktips

Download onze Duurzame Energie-brochure Haardhout

Wilt u meer informatie over Duurzame Energie t.a.v. sfeerverwarming? Download dan de brochure Duurzame Energie.

Haardhout verbranden

Het verbranden van hout is in principe CO2-neutraal. Wanneer het verbrand wordt, geeft het dezelfde hoeveelheid kooldioxide af als hout dat in de natuur wordt afgebroken. Groeiende bomen nemen de vrijkomende CO2 weer op. Zo is de cirkel rond. Essentieel in dit proces is dat u stookt met schoon en droog hout.

Schoon hout

Schoon haardhout is hout zonder vervuilingen. Geverfd, geolied of geïmpregneerd hout zijn voor uw haard uit den boze. Dus geen gebruikt kozijnhout en tuinhout opstoken! De vervuiling verdwijnt na verbranding zo in het milieu. Stook ook geen naaldbomenhout, dat bevat een grote hoeveelheid hars wat onvolledige verbranding en vervuiling van uw systeem tot gevolg heeft (zie ook droog haardhout).
Let op! Omdat sommige speksteenkachels alleen op vollast gestookt worden (volledige verbranding), kan naaldhout bij sommige van die kachels wel worden gebruikt. Informeer bij Nuovo.

Droog haardhout

Om de hierboven genoemde cirkel rond te krijgen, moet het hout volledig worden verbrand. Een voorwaarde voor een volledige verbranding is dat het hout zo droog mogelijk is. Bij onvolledige verbranding is het proces niet meer CO2-neutraal. Dan kon koolmonoxide, methaangas, teer- en stofdeeltjes vrij. Is het haardhout te vochtig, dan verbrandt het onvolledig en vervuilt het verbrandingsproces het milieu, uw haard en uw rookkanaal.

Houtvochtigheid

We drukken de houtvochtigheid uit in een percentage. Vers gekapt hout bevat zo’n 50 procent vocht. U kunt hout pas gebruiken als haardhout wanneer de houtvochtigheid is gedaald tot onder de 18 à 20  procent. Het duurt ongeveer twee jaar drogen, voordat hout een vochtigheidspercentage heeft gekregen van 20 procent. Dit is afhankelijk van de houtsoort. Bij niet gekloofd hout duurt het proces bijna twee keer zo lang.

Misschien hebt u zelf niet de mogelijkheid om het haardhout zo lang te laten drogen. Van groot belang is dan wel dat u zeker weet dat uw leverancier dit wel heeft gedaan.

Het duurt ongeveer twee jaar voordat gekapt hout droog genoeg is om in uw haard verbrand te worden

Stookeigenschappen van enkele Haardhout soorten

Veelgebruikte haardhoutsoorten zijn: essenhout, berkenhout, eikenhout en elzenhout. Van elk van deze houtsoorten geven we hieronder de stookeigenschappen.

Essenhout Haardhout

Essenhout is een ideale houtsoort voor de open haard. Het is taai, hard en elastisch. Het brandt traag, geeft goede warmte en een mooi vlammenspel. Essenhout is zeer geschikt voor de wat grotere haarden.

Essen, of ook wel essenhout, is een houtsoort, met een reputatie van heel taai en sterk te zijn. Het wordt vooral geleverd door de Es (Fraxinus excelsior), maar in feite ook door andere soorten uit dit geslacht (Fraxinus).

Er is een duidelijk kleurverschil tussen kern– en spinthout, maar meestal wordt alleen het spinthout gebruikt. Voor sommige decoratieve toepassingen wordt juist het bruine kernhout gebruikt. Dit wordt vaak olijfessen genoemd. Ook het spint kan heel decoratief zijn: op het dosse vlak tekenen de groeiringen zich af als een vlamtekening: vanwege dit effect is dit hout gewild voor meubels, vloeren en trappen.

Het spint van West Europees essen is lichtgekleurd (geelwit), taai en sterk. Vanwege de elasticiteit wordt het gebruikt voor toepassingen in de sport zoals de liggers van gymnastiektoestellen en voor gereedschapsstelen, zoals die van bijlen en spades.

Het hout is gemakkelijk te bewerken. De duurzaamheid van essenhout bij buitengebruik is echter laag en het hout valt dan ook in de duurzaamheidsklasse 5, de laagste klasse.

Berkenhout

Berkenhout is uitstekend haardhout met een hoog warmtevermogen. Het heeft een zeer schone ontbranding. Daarvoor is weinig zuurstof nodig. Dit voorkomt vervuiling van uw rookkanaal. Natuurlijk gedroogd berkenhout kleurt grijs en kan last hebben van een geringe ‘paddenstoelengroei’ door het zeer zuivere hout. Als berkenhout in de oven is gedroogd, is het zeer fraai om te zien. Dankzij de mooie witte schors ontbrandt het zeer makkelijk.

Berken, ook wel berkenhout genoemd, is een houtsoort. Het is een verzamelnaam voor het hout geleverd door soorten van het geslacht Berk (Betula).

In Nederland en België is vooral het uit Scandinavië, het Baltische gebied en Rusland ingevoerde hout bekend, afkomstig van de ruwe berk (Betula pendula) en de zachte berk (Betula pubescens). Dit wordt geïmporteerd in de vorm van triplex, en ook als producten met gebogen vormen, waaronder stoelen, gemaakt van vele laagjes fineer.

Dit hout is wit tot licht gekleurd; er is geen verschil tussen spint en kern. Het hout is vrij makkelijk te bewerken, maar in het geheel niet duurzaam. Behalve voor triplex wordt het ook gebruikt voor allerlei toepassingen in kleine, tot heel kleine objecten, ook voor huishoudelijk gebruik.

Eikenhout Haardhout

Eikenhout is een sterke elastische en harde houtsoort. Het brandt traag, heeft een warm vlammenspel en produceert weinig rook. Eikenhout moet – ideaal gezien – twee tot drie jaar drogen. Pas dan zijn alle tannines eruit. Wij adviseren eikenhout in opslag verder te drogen. Goed droog eikenhout geeft een levendig knetterend vlammenspel.

Elzenhout Haardhout

Elzenhout is een lichtere houtsoort. Het brandt hierdoor prima, maar wel sneller dan eiken- en essenhout. Door die snellere verbranding geeft het ook sneller z’n warmte af. Elzenhout is prima geschikt voor accumulerende kachels zoals speksteenkachels.

FAQ Haardhout

Deze moet in de meeste gevallen circa 50 cm boven de nok uitsteken, zodat er geen hinder is voor de omgeving en er gegarandeerde trek is.

Een gashaard heeft evenals elk verbrandingstoestel jaarlijks een onderhoudsbeurt nodig.
Informeer bij Nuovo naar een onderhoudsabonnement. Haardhout