Houtgestookt

Houtgestookt

Warm stoken op hout

Een knapperend houtvuur in uw woning. Het maakt direct een deel van de sfeer. Nuovo adviseert u graag bij de keuze van een haard of kachel houtgestookt.

houtgestookt

Open haard of houtkachel

Een open haard geeft veel sfeer. Maar bedenk wel: het rendement is slechts 15 à 20 procent. Met een afsluitbaar toestel stookt u uw kamer makkelijker warm. Een moderne houtkachel heeft zelfs een rendement van meer dan 80 procent.

Capaciteit houtgestookt

Om teleurstelling te voorkomen, moet u de capaciteit van uw kachel afstemmen op uw woonkamer. Heeft de open haard of kachel te weinig capaciteit, dan betekent dat weinig warmte. Heeft de open haard of kachel te veel capaciteit, dan moet die op halve kracht werken. Dit houdt in dat de kachel “gesmoord” wordt. De luchttoevoer wordt dicht gezet terwijl de kachel en het rookkanaal nog niet op temperatuur zijn. Dat is slecht voor het verbrandingsproces en daarmee minder goed voor het milieu. Ook ontstaat een sterk verhoogde kans op vervuiling van de schoorsteen, met schoorsteenbrand als mogelijk gevolg.

De richtlijn is dat u met 1kW (nominaal vermogen) circa 10 m3 woninginhoud kunt verwarmen bij een redelijk geïsoleerde woning. Gebruikt u de haard of kachel alleen om bij te verwarmen, dan hebt u genoeg aan minder capaciteit.

Allesbrander een mythe

Houtgestookte kachels en haarden zijn géén allesbranders. Hoewel de volksmond anders wil doen geloven, bestaat de allesbrander niet. Het is slecht voor uw gezondheid en voor het milieu om zomaar alles in een haard of kachel te verbranden. Daarbij zouden kankerverwekkende stoffen kunnen vrijkomen. De enige allesbrander is de afvalverbrander van de overheid!

Houtgestookt in lage energiewoningen

Als u een haard of kachel wilt plaatsen in een lage energiewoning zal dit meegenomen moeten worden in de warmteberekening. Al snel is dan een gietijzeren of stalen kachel te warm. U kunt dan het beste kijken naar een warmte-accumulerende kachel of een CV kachel. Kijk hiervoor bij de CV haard en de accumulerende kachel.

Stem de capaciteit van uw houtgestookte haard of kachel af op de grootte van uw woonkamer

Een echte op hout gestookte open haard

Het is helemaal niet zo vreemd dat u bent gevallen voor een echte houtgestookte open haard! Want de charme daarvan is ongeëvenaard. Kijk in het knappende vuur, snuif de typische reuk op en u voelt zich heerlijk ontspannen. En toch is de SVG detaillist terughoudend om met de kennis van nu nog een open haard te plaatsen. Er zijn namelijk betere alternatieven met een schonere verbranding en een hoger rendement. Beter voor uw binnenmilieu en voor uw woonomgeving.

Schoorsteen houtgestookt

Wilt u uw woonkamer verrijken met een open haard, dan moet u wel rekening houden met een aantal wettelijke vereisten. Zo is een royaal schoorsteenkanaal noodzakelijk om een optimale trek te garanderen. Ook is altijd een verse lucht toevoer nodig voor een open haard. De stelregel is wat er afgevoerd wordt door het rookkanaal moet ook toegevoerd worden aan lucht. Zie het hoofdstuk : Zuurstof.

Hebt u een woning met mechanische ventilatie of een open keuken met een afzuigkap? Deze ventilatie en afzuiging zorgen voor een onderdruk in de woning. Om trek dan weer te garanderen, zal er boven op het kanaal een ventilator geplaatst moeten worden die de rookgassen naar buiten trekt.

Zuurstof als essentiële voorwaarde

Voldoende zuurstof is een essentiële voorwaarde om uw haard veilig te laten branden. Een open haard kan vele honderden kubieke meters lucht per uur aan de woning onttrekken. Dat vraagt soms bijzondere maatregelen.

Onvoldoende zuurstof door isolatie

Een duurzame energiehuishouding vraagt om een goede isolatie van woningen. Dat mooie streven heeft ook een keerzijde. Want vooral nieuwbouwhuizen zijn vaak zo goed geïsoleerd, dat nog onvoldoende zuurstof wordt aangevoerd. Het laten branden van een open haard in een mechanisch geventileerde woning kan voor een onderdruk zorgen. Deze heeft als gevolg dat de afvoer van rookgassen niet goed verloopt. Als gevolg daarvan komt de rook mogelijk terug de kamer in of gaat een gashaard uit doordat de beveiliging in werking treedt.

Extra luchttoevoer

Een haard of kachel moet absoluut veilig zijn in het gebruik. Bij de houtgestookte kachels is daarom een aparte luchttoevoer in veel gevallen aan te bevelen. Deze is zelfs verplicht bij hout- en gastoestellen met een open verbranding. De luchttoevoer komt vlak bij de haard uit. Wordt uw woning mechanisch geventileerd en wilt u toch een gashaard met open verbranding, dan zal uw SVG-detaillist altijd een rookgasventilator installeren in of op het rookkanaal.

Ruim ademhalen

Nuovo zal daarbij ook rekening houden met eventuele andere apparaten die lucht verbruiken zoals een afzuigkap. En – niet onbelangrijk – er moet voldoende zuurstof overblijven om u ruim te kunnen laten ademen.

Een open haard onttrekt veel lucht aan uw woning

Rendement houtgestookt

Het rendement van een op hout gestookte open haard is laag. Dat is voor zowel uw woonomgeving als voor uw binnenmilieu mogelijk nadelig, mede omdat de houtverbranding onvolledig is en daardoor veel (mogelijk schadelijke) uitstoot veroorzaakt. Het plaatsen van een echte open haard in de bebouwde omgeving wordt dan ook niet meer geadviseerd. Slechts in enkele renovaties (bijvoorbeeld momumentale panden) kan een echte open haard de voorkeur hebben boven de beschikbare alternatieven.

Indien u de beleving van een open haard wilt, kunt u beter kiezen voor een haard met een glasruit of voor een vrijstaande houtkachel. Dergelijke haarden en kachels beschikken over een geavanceerde stooktechniek die garant staan voor hoge rendementen en maximale verbranding. Nuovo adviseert u graag. Hij kan tevens zorgen voor de complete installatie.

Nuovo zorgt voor de complete installatie van uw open haard

De inbouwhaard: op houtgestookt maar met een hoger rendement

U wilt een op hout gestookte haard en toch meer rendement? Dan is een inbouwhaard voor u de juiste oplossing. Vraag Nuovo naar de mogelijkheden.

Moderne of klassieke inbouwhaard

Om een op hout gestookte inbouwhaard kunt u een ombouw laten zetten die geheel beantwoordt aan uw wensen. Uw SVG-detaillist kan veel modellen leveren in diverse formaten en designs. Gaat u voor een moderne haard? Of wilt u juist een klassieke stookplaats? U geeft uw wensen op Nuovo zoekt samen met u naar de best passende oplossing.

Hoger rendement houtgestookt

De inbouwhaard is voorzien van glazen draaideur of liftdeur. Daardoor ligt het rendement van de inbouwhaard een stuk hoger dan dat van de geheel open versie. Tevens bestaat de mogelijkheid om de buitenlucht rechtstreeks op het toestel aan te sluiten. De inbouwhaard pakt dan rechtstreeks de lucht van buiten om te kunnen branden, waardoor een zogenaamd “gesloten syteem” ontstaat.

Schouw houtgestookt

Hebt u geen schouw in uw woonkamer en wilt u toch graag een inbouwhaard? Nuovo kan u een stijlschouw leveren die helemaal past bij uw woonstijl. Hij zorgt zelf voor de bouw ervan.

Geniet van een afgeschermd houtvuur in uw schouw

De liftdeurhaard, vandaag open haard morgen houtkachel

De liftdeurhaard combineert het voordeel van een dichte haard met de charme van een houtgestookte open haard. Dankzij de glazen ruit die u eenvoudig omhoog en omlaag kan schuiven.

Spartherm - Premium A-U-50h houtgestookt

Spartherm – Premium A-U-50h

Open haard wordt kachel

Met de ruit omhoog geniet u van de charme en sfeer van de open haard. Een lagere temperatuur door hoge luchtdoorstroming en een lagere convectiewarmte, wel beleeft u de sfeer van het vuur optimaal. Laat de luchthuishouding in uw woonkamer een open verbranding niet toe, dan kunt u de glazen ruit omlaag schuiven. De haard is nu gesloten. U kunt nu ook met een gerust hart het vertrek verlaten, want er kunnen geen vonken meer wegspringen. Tevens geeft de haard dicht gestookt veel convectiewarmte af, het vuur wordt een stuk rustiger en geeft minder afvalstoffen.

Rendement houtgestookt

Is de haard gesloten, dan biedt hij alle voordelen van een kachel. U hebt een hoger rendement. De verbranding is beter en schoner dan in de open situatie. En de ruit is, indien nodig, eenvoudig schoon te maken.

Combineer de charme van de open haard met het gemak van de gesloten haard

De houtkachel, voor sfeer en rendement

Een houtgestookte haard of kachel verhoogt de sfeer en warmte in de woonkamer. Het is heerlijk om op een kille dag nog wat houtblokken in de brandende haard te leggen. Met een houtkachel hebt u daarbij ook nog veel rendement!

Barbas BOX 80

Vlammenspel houtgestookt

De houtkachel is een afsluitbaar stooktoestel. Mits aangesloten op het rookkanaal kan de houtgestookte kachel overal worden geplaatst. Door de grote panoramische ruiten kunt u het vlammenspel in de kachel goed zien. Er zijn diverse soorten houtkachels zoals draaibare, hangende, moderne en klassieke varianten. Houtkachels zijn er in gietijzer en in stalen uitvoeringen, soms bestaat (optioneel) de mogelijkheid de kachel aan te kleden met speksteen of natuursteen.

Rendement en vermogen

Dankzij allerlei technische ontwikkelingen is de uitstoot van schadelijke stoffen via het toestel marginaal. Het rendement is daarentegen groter geworden en bedraagt nu soms meer dan 80 procent. Daartoe heeft de leverancier in de toestellen allerlei technische snufjes verwerkt. De houtkachel is zo veel meer dan een sfeermaker geworden. Let op: bij lage energiewoningen moet het vermogen van de kachel niet te hoog zijn. Laat u zich hier goed over informeren Nuovo.

Veel sfeer en een hoog rendement dankzij uw moderne houtkachel

De inzethaard, warmtebron met hoog rendement

De op hout gestookte inzethaard verspreidt royaal warme convectielucht in uw woonkamer. Hij wordt kant-en-klaar in de opening van een bestaande open haard of schouw geplaatst. De inzethaard heeft een hoog rendement.

Wanders S60 inzethaard

Wanders S60 inzethaard

Convectiewarmte

Convectiewarmte ontstaat doordat de inzethaard koude lucht aantrekt aan de onderzijde van de haard, die verwarmt en vervolgens door aparte openingen (de zogenoemde convectiemantel aan de bovenzijde) weer terug in de woonkamer brengt. De inzethaard is naast in een houtgestookte versie ook verkrijgbaar in een gasversie.

De inzethaard wordt (kant-en-klaar) in de opening van een bestaande open haard geplaatst

De accumulerende kachel geeft een behaaglijk aanvoelende stralingswarmte

De accumulerende kachel is ingebouwd in een massieve steenmassa. Een indrukwekkend element in uw woonkamer. Maar door zijn eigenschappen ook een prima warmtebron. Een accumulerende kachel kan de ruimte waarin hij staat goed verwarmen. De muren worden opgewarmd en via de muren wordt de straling optimaal in de ruimte verdeeld.

Contura I51

Gedoseerde stralingswarmte

De steenmassa van de accumulerende kachel slaat de warmte van een relatief kortstondig houtvuur efficiënt op. Vervolgens geeft de kachel die warmte weer af aan de omgeving. Dat gaat langzaam en gelijkmatig. Een accumulerende kachel, bv een speksteenkachel, moet ongeveer 2 tot 3 uur flink opgestookt worden om zo 12 tot 24 uur straling te krijgen. De stooktijd is afhankelijk van de massa van de kachel. De materiaaleigenschappen van deze kachel staan garant voor behaaglijke warmte die aanvoelt als “het zonnetje in huis”. Een voorbeeld van de accumulerende kachel is de speksteenkachel.

Verschillende capaciteit

De accumulerende kachel weegt al gauw zo’n 800 tot 1000 kilo of meer. Daarom bouwt Nuovo hem ter plekke uit diverse delen op. Er zijn veel modellen verkrijgbaar, waarvan de capaciteit nogal kan variëren. Voor ieder wat wils. U kunt met de accumulerende kachel de woonkamer verwarmen, maar misschien ook uw complete woning. Voor de lage energiewoningen en woningen met een open vide zijn deze kachels ideaal. Door de horizontale straling blijft de warmte optimaal waarneembaar.

De opgeslagen warmte wordt langzaam weer teruggegeven aan de omgeving

Een cv-haard levert eventueel óók warm water

Wilt u efficiënter met uw energieverbruik omgaan? En toch genieten van een gezellige warmte? Dan is de innovatieve hout gestookte cv-haard voor u wellicht een oplossing.

Cv-haard om te douchen

Moet uw cv-haard helpen uw complete woning te verwarmen? Of moet hij ook warm water genereren? Beide is mogelijk. In het laatste geval sluit Nuovo de cv-haard aan op een buffervat. Vanuit dat vat stroomt water via leidingen door de haard weer terug naar het buffervat. Dit warme water kan worden gebruikt voor de centrale verwarming van uw huis, maar ook om te douchen.

Efficiënt energieverbruik

Bij een cv-haard zonder buffervat stroomt het water vanuit het cv-systeem door leidingen via de haard weer terug naar het cv-systeem. U kunt dan niet douchen met dit water, maar wel uw complete huis verwarmen. Hoe efficiënt moet uw energieverbruik zijn …?! Nuovo maakt graag de juiste berekening voor u, teveel vermogen moet worden voorkomen.

Capaciteitsverdeling

De cv-haard is de ultieme oplossing voor de moderne goed geïsoleerde woningen. Daarin kan een haard of kachel maar weinig extra warmte toevoegen. De cv-haard gebruikt slechts een beperkt gedeelte van de capaciteit om de ruimte te verwarmen waarin hij staat. De rest kan worden gebruikt voor de centrale verwarming of voor warm water.

Spartherm Varia 2Lh/2Rh H2O

De cv-haard verwarmt uw huis en uw water en bespaart stookkosten

Stooktips om optimaal te genieten van uw houtgestookte haard of kachel

Natuurlijk wilt u optimaal genieten van uw houtgestookte kachel of haard. Daarvoor is een aantal dingen nodig: een goede trek in de schoorsteen, het goede hout en enige geoefendheid. Wij geven u hieronder graag wat stooktips.

Haardhout goed verbranden

Wilt u de open haard of de houtkachel aansteken, gebruikt u dan bij voorkeur aanmaakhoutjes.

Een goede en totale verbranding van haardhout is essentieel. Gebruik daarom schoon en door en door droog hout of houtbriketten. Hout voor uw haard of kachel moet minstens twee jaar, gekloofd, op een droge en winderige plek hebben gelegen. Het vochtgehalte daalt dan tot onder de 20 procent. Vochtig hout genereert veel lagere temperaturen dan droog hout. Door vochtig hout te verbranden krijg je snel aanslag en teer in je kanaal doordat het kanaal niet op temperatuur komt en te snel afkoelt.

Ga ook naar: Haardhout

Goede luchttoevoer! houtgestookt

Naast goed stookhout is ook een goede luchttoevoer erg belangrijk. Niet smoren, maar stoken! Sluit de luchttoevoer dan ook nooit af, maar laat het vuur branden. Naast een goede verbranding heeft goed doorstoken als voordeel dat de ruiten van uw toestel schoner blijven, ook zal het rookkanaal minder snel vervuilen. De kans op schoorsteenbrand daalt aanzienlijk bij goed stookgedrag!

Geen vuilverbranding! houtgestookt

Schoon hout is: geen sloophout met verfresten, geen hout met conserveringsmiddelen en geen geïmpregneerd hout. Daaruit kunnen giftige stoffen vrijkomen. Die zijn slecht voor uw gezondheid en het milieu. Voor het stoken van andere zaken dan schoon en droog hout is uw haard of kachel absoluut niet bedoeld.

Niet stoken bij mist of windstil weer

Voor een goed stookresultaat moeten de luchttoevoer en rookgasafvoer optimaal zijn. Een goed brandend vuur herkent u aan kleurloze of witte rook.

Bij mist of windstil weer is het moeilijk voldoende trek in uw schoorsteen te krijgen. Dat is niet alleen slecht voor de verbranding, maar ook voor uw eigen gezondheid, die van uw buren en voor het milieu. Rook en rooklucht blijven dan namelijk in en om uw huis hangen. Zie hiervoor ook: Luchttoevoer.

Kijk ook op de stookalert pagina voor de weersomstandigheden bij u in de buurt! Deze geeft aan of het een goed moment is om te stoken of niet.

Vuur doven houtgestookt

Wilt u gaan slapen of iets anders gaan doen? Laat het vuur in uw open haard of houtkachel dan uit zichzelf uitgaan. Laat bij een open haard de schoorsteenklep helemaal openstaan. Plaats eventueel een vonkenscherm of sluit de haard of kachel, zodat geen vonken kunnen wegspringen. Blijf goed ventileren.

Goed stoken betekent: droog schoon hout, een goede trek en altijd voldoende ventilatie

FAQ houtgestookt

Bij verbranding van hout komt meer warmte vrij dan bij verbranding van gas (hogere calorische waarde). Dit wil niet zeggen dat een gashaard niet meer warmte kan geven dan een houthaard. De capaciteit hangt af van de hoeveelheid brandstof die je verbrandt.

Op een enkele uitzondering na, is een houtkachel bedoeld om dicht te gebruiken. De hoeveelheid techniek die in het product zit om een hoog rendement te behalen (waardoor er onder andere een schone verbranding ontstaat) bemoeilijkt het open stoken van een houtkachel.

Een vakkundig installateur van de haard of kachel zal in veel gevallen een luchtaanvoer maken, voor de hoeveelheid lucht die de haard of kachel verbruikt. Toch zal het gebruik van de afzuigkap bijna altijd van invloed zijn op het vuur, zodra de haard of kachel geopend wordt (bijvoorbeeld tijdens het bijvullen van hout).

houtgestookt houtgestookt houtgestookt houtgestookt houtgestookt houtgestookt houtgestookt houtgestookt houtgestookt houtgestookt houtgestookt houtgestookt