Rookkanalen

Rookkanalen

Rookkanalen

Rookkanalen

Rookgassen zijn een afvalproduct van iedere haard. Alleen een elektrische haard produceert deze gassen niet. Deze verbrandingsgassen moeten veilig worden afgevoerd via rookkanalen. Daarbij houden we ons aan aparte regels voor enerzijds haarden of kachels met een open verbranding en anderzijds haarden  of kachels met een gesloten verbranding.rookkanalen

Open verbranding rookkanalen

Rookkanalen Van een open verbranding spreken we bij:

Deze typen haarden en kachels hebben alle een verticaal afvoerkanaal (rookkanalen) nodig om de hete verbrandingsgassen goed en veilig af te voeren.

Vereisten:

  • Het rookkanaal moet voldoende brandwerend zijn aangelegd ten opzichte van brandbare vloeren, vloerdelen of decoratieve wandelementen.
  • Het rookkanaal bevat zo weinig mogelijk bochten.
  • Het kanaal mag bochten bevatten van maximaal 45 graden. Bochten verminderen de trek en bevorderen de afzetting van teer- en roetresten aan de binnenkant van het rookkanaal.
  • Het kanaal moet bij een houtkachel boven de nok van het dak uitkomen, of in een vrij uitmondingsgebied wat afhankelijk is van de situatie. Rookkanalen
  • Elk kanaal moet worden opgebouwd volgens de geldende bouwregelgeving.

Gesloten verbranding

Van een gesloten verbranding spreken we bij:

  • sommige inbouwhaarden;
  • sommige gashaarden:
  • sommige vrijstaande gaskachels.

Bij een gesloten verbranding maken we gebruik van een concentrisch kanaal (een pijp in een pijp). Via het buitenste van de pijp wordt de verbrandingslucht aangevoerd. Via het binnenste van de pijp worden de rookgassen afgevoerd.

Het kanaal dient bij de meeste gesloten toestellen eerst een stuk verticaal te worden aangelegd. Op verschillende toestellen is het zelfs mogelijk meteen met een bocht te beginnen. Er zijn ontzettend veel toepassingen mogelijk, waarbij lengtes van circa 15 tot 20 meter vaak mogelijk zijn. Uw SVG-specialist kan voor u een berekening maken.

Vereisten: Rookkanalen

  • Het horizontale afvoergedeelte is vaak niet langer dan 3 meter. Maar horizontale lengtes tot 8 meter zijn in veel gevallen mogelijk.
  • Elk kanaal moet worden opgebouwd volgens de geldende bouwregelgeving.

Wie geen schoorsteen op het dak heeft staan, kan op deze manier toch een mooie haard of kachel plaatsen. De kosten van het rookkanaal liggen beduidend lager dan het laten metselen van een schoorsteen.

Soorten Rookkanalen

Hieronder geven wij u een gedetailleerd overzicht van de soorten rookkanalen die u kunt laten aanleggen voor verschillende soorten haarden en kachels.

Het gemetselde rookkanaal

Dit wordt bijna niet meer gebouwd. U vindt ze nog wel in bestaande oudere huizen. Wilt u een gemetseld rookkanaal weer in gebruik nemen, laat het dan vooraf inspecteren door een SVG-specialist. Rookkanalen

Het gemetselde prefabkanaal

Dit kanaal bestaat uit hittebestendige keramische of chamotte-elementen. Ze worden op elkaar gestapeld en aan elkaar gekit. De elementen zijn dubbelwandig uitgevoerd voor een betere isolatie. Het systeem omvat ook elementen als bochten, stukken voor dakdoorvoer etc. De elementen moeten altijd voorzien worden van een ommanteling van 5 centimeter cellenbeton. Het nadeel van dit kanaal is dat het vocht opneemt waardoor de levensduur korter is.

Het gemetselde prefabkanaal is zonder meer geschikt voor alle typen haarden en kachels.

Flexibel roestvrijstalen kanaal

Dit wordt vooral toegepast in een bestaand gemetseld kanaal dat niet meer voldoet. De vakman trekt van boven naar beneden (of omgekeerd) de flexibele slang door het bestaande rookkanaal. Tussen het nieuwe en het oude kanaal komt isolatiemateriaal. De binnenkant van de flexibele slang is geribbeld of glad en ideaal voor een goede trek. Dit is dan ook de eenvoudigste manier om een lek schoorsteenkanaal weer gebruiksklaar te maken.

Enkelwandig roestvrijstalen kanaal

Dit wordt vaak aangebracht in een bestaande gemetselde schoorsteen die niet meer voldoet. De binnenkant is glad en ideaal voor een goede trek. Dit systeem is er in verschillende diameters. Het kent hulpstukken als bochten en schoorsteenkappen. Het enkelvoudig roestvrijstalen kanaal is alleen toepasbaar als het schoorsteenkanaal gemakkelijk toegankelijk is en er geen bochten in zitten. Het zijn namelijk allemaal metersecties die in elkaar gestoken worden. Dit systeem is sterker dan het flexibele kanaal, echter moeilijker toepasbaar in bestaande situaties. Als het als zelfstandig kanaal wordt gebruikt, moet het worden geïsoleerd en brandvrij omkokerd om een goede isolatie en brandveiligheid te waarborgen. Rookkanalen

Dubbelwandig roestvrijstalen kanaal

Tussen de binnen- en buitenwand van dit kanaal bevindt zich isolerend materiaal. De binnenwand wordt daardoor snel warm. De binnenwand is volkomen glad en dus makkelijk te vegen. Daarbij is dit kanaal zeer sterk. Het systeem is er in verschillende diameters en dus af te stemmen op uw specifieke haard of kachel. Uiteraard is het voorzien van alle benodigde hulpstukken. Het dubbelwandig roestvrijstalen kanaal wordt tegenwoordig op grote schaal toegepast vanwege de duurzaamheid en de eenvoudige installatie. Dit is hét kanaal voor in bestaande huizen, waarin nog geen enkele voorbereiding voor een haard of kachel aanwezig is! Een dubbelwandig geïsoleerd rookkanaal moet vrijwel altijd omkokerd worden met een brandvrij plaatmateriaal conform NEN6062. Informeer bij Nuovo

Concentrisch kanaal voor gesloten gashaarden

Dit systeem van roestvrij staal bestaat uit twee, vaak in elkaar geschoven buizen. Het zorgt tegelijkertijd voor luchtaanvoer èn rookgasafvoer. De luchtaanvoer geschiedt tussen de buiten- en binnenwand van het systeem. De rookgasafvoer gebeurt door het binnenste van de pijp. Dit kanaal is alleen geschikt voor gesloten gastoestellen. Het is een ideale toepassing in moderne geïsoleerde woningen die voorzien zijn van mechanische ventilatie of een open keuken. Er zijn talloze hulpstukken beschikbaar zoals bochten en muur- en dakdoorvoeren. Met dit kanaal kan een haard of kachel ook gemakkelijk horizontaal worden aangesloten via een buitenmuur. De kosten blijven hierdoor relatief laag en er zijn geen bouwkundige werkzaamheden nodig. Ook hierbij geldt weer dat het kanaal conform NEN6062 omkokerd moet worden met brandvrij plaatmateriaal. Informeer bij Nuovo. Rookkanalen Rookkanalen Rookkanalen